Ai mikä digiäiti? No se on tätä nykyaikaa, ja olen mieltänyt sanan ”digiäiti” sopimaan itseeni aika hyvin. Nykyaika on niin pelkkää digidigidigiä, joka asiassa! Olen kotiäiti, ja teen töitä lisäksi VAIN digitaalisesti tietokoneella ja puhelimella.
Televisiokaan ei ole enää vain yhtä kuin tv-ohjelmat, siinä on nettikin ja vaikka mitä palveluita. Pojat viettävät aikaa joka päivä nettipeleissä, Youtubessa, milloin missäkin. Koulunkäyntikin on osin puhelimessa (Wilma!) ja netissä osittain.
Kaikki on digitaalista. Siispä olen digiäiti. Oletko säkin?
Digiäidin työ
Mitä tekee digiäiti 2020-luvulla? Kaikkien vanhempien velvollisuuksiin kuuluu paljon uusia digitaalisia haasteita verrattuna 20 vuoden takaiseen. Listaisin ainakin nämä;
- Lasten netin käytön turvallisuus: Pitää pysyä kärryillä siitä, mitä lapset netissä tekee ja mihin sisältöihin heillä on pääsy.
- Lasten pelaamisen turvallisuus: Jotenkin pitäisi ymmärtää pelikonsoleitakin eli jos ne on kytketty nettiin, sieltäkin voi kuka tahansa ottaa yhteyttä ja lähettää mitä vai sisältöä muille.
- Sisällön suodatus eri medioissa. Tähän itseni pitäisi tutustua ja perehtyä enemmän, eli ottaa käyttöön suodattimia. Googlen palveluissa tämä onkin jo käytössä meillä, mutta ei kaikkialla muualla, minne sen saisi.
- Lasten puhelimien käytön turvaaminen: Miten valvoa, mitä lapsi tekee puhelimella? Miten rajoittaa puhelimen käyttöaikaa?
- Joidenkin pelien hallinta: Esimerkiksi Pokemon Go:ssa on ikäraja, jota nuorempien pelaaminen tapahtuu vanhempien päätilin kautta. Monimutkaista :/ !
- Ja vielä se somekin…
Miten arjen tietoturvaa voi parantaa?
Kaikki lähtee varmaankin siitä, että ensin avaa silmät. Joka puolella ja kaikissa nykyajan laitteissa, jotka ovat millään tavalla yhteydessä nettiin, on haavoittuvuuksia ja tietoturva-aukkoja. Hakkeri voi iskeä kehen vaan.
Ennen ajattelin itsekin, esimerkiksi työssäni ja sen kautta yritysten kotisivuihin liittyen, että eihän nyt kenelläkään pienellä paikallisella yrityksellä ole mitään hätää kotisivujensa ja sähköpostiensa kanssa; miksi ketään hakkeria kiinnostaisi sellaiset? Ja niin väärässä olin.
Ei ole väliä kuka olet, miten iso nimi tai menestynyt. Olen joutunut korjaamaan ja palauttelemaan monien pienen pienten yritysten kotisivuja vuosien varrella hakkerointien jäljiltä.
Ja takaisin aiheeseen! Kuka vain voi joutua hakkerin, huijarin, tai netissä heikompia saalistavien rikollisten kynsiin. Lapsille uhkatilanteita vaanii joka paikassa kun he netissä surffailevat. Epämääräistä mainontaa ja houkutinta voi pompata näytöille kesken pelien ja videoiden. Tekisi mieli kieltää kaikki laitteet mutta se ei ole oikein hyvä ratkaisu tässä ajassa:D.
Huomioithan nämä seikat lapsiperhearjessa:
.. siis AINAKIN nämä:
- Älä mieluiten anna lasten pelata tai katsoa videoita työkoneellasi. Ylen artikkelin (4/2020) mukaan se altistaa tietomurroille jossa työnantajayrityksen tiedot ovat vaarassa.
- Ehkäise vahingossa tehtyjen peliostosten mahdollisuus! Jos vaikkapa Google-tiliin on tallennettu pankkikortin tiedot, aseta tili pyytämään salasanaa ja /tai vahvaa tunnistautumista aina ennen ostoa.
- Älä anna omien tiliesi salasanoja lasten tiedoksi, ellei ole sataprosenttisen varmaa että niitä käytetään oikein.
- Olisiko joskus tarpeen paikantaa hukkunut puhelin tai lapsi puhelimineen? Pohdi, voisiko paikannuksen ottaa käyttöön yhdessä lapsen kanssa, esimerkiksi Googlen palveluiden avulla.
- Suosittelen asettamaan laitteisiin Googlen sisällön suodatuksen päälle (Safe Search). Näin voidaan estää ainakin huomattava osa ei lapsille soveltuvasta sisällöstä, Googlen kautta. Saman suodatuksen saa päälle erikseen myös Youtubeen.
Linkkivinkkejä lapsiperhearjen tietoturvaan
Lisätietoa ja yhdessä tekemistä lasten kanssa tähänkin aiheeseen liittyen löytyy!
- Spoofy on alakouluikäsille sopiva mobiilipeli, joka valmentaa lapsia suojautumaan esimerkiksi nettikiusaamiselta ja huijausviesteiltä.
- Mitä lapsille tulee opettaa tietoturvasta? KVV.FI
- Pelastakaa Lapset ry:n oppaat Lapset pelaamassa ja Lapset netissä.
- Kyberturvallisuuskeskuksen oppaat lasten vanhemmille.
- Mannerheimin lastensuojeluliitto: Pelikasvatus lapsiperheissä.
Digidigi:)
[…] Digiäitinä olemisen ihanuus ja arjen tietoturvavinkit […]