Erityisarki Perhe

Oman erityislapsen omaishoitajaksi

Hyppäsin sitten tavallaan uuteen rooliin tässä alkuvuodesta pian sen jälkeen kun nuorimman poikamme diagnoositietoihin päivitettiin määrittämätön kehitysvamma. En ollut aiemmin oikeastaan edes tietoinen, että vanhempi voi olla oman lapsen omaishoitaja, siis kun puhutaan pikkulapsista. Asia tuli tietoon tavallaan positiivisena yllätyksenä, koska tähän mahdollisuuteen liittyy tietysti paljon muutakin; uutta tukiverkostoa, omaishoitajan ja hoidettavan palveluita, omaishoidon tuki ja vapaat. Kaikenlaista uutta opittavaa siis taas tiedossa!

Kuka on omaishoitaja?

THL:n vammaispalvelujen käsikirjassa määritellään omaishoitaja seuraavasti;
Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta sairaasta, vammaisesta tai ikääntyvästä läheisestään. Omaishoitajan on oltava hoidettavan omainen tai muu hoidettavalle läheinen henkilö. Omaishoidon tuessa ei ole ikärajoja, vaan laki koskee niin vammaisen lapsen vanhempia kuin iäkästä vanhempaansakin hoitavaa.
Omaishoitolaki 2 §  

Jotenkin tämän omaishoitoasian sisäistäminen pääni sisällä on vaatinut tietynlaisen oman prosessinsa. Olen tietysti muutenkin lapseni hoitaja koska hän jatkaa kotihoidossa, niin tuntuuhan se hassulta tehdä sopimuksia ja hakemuksia kyseisestä asiasta. Meillä pojan tila on toistaiseksi sen verran ”helppo”, ettei päiviin kuulu erikoisempia sairaanhoidollisia toimenpiteitä tai itselle hirveän isoa fyysistä kuormitusta, niin en osaa ajatella tämän olevan ”työtä”, ennemminkin ehkä hivenen normaalia rankempaa pikkulapsiarkea, mutta hyvää sellaista!

Omaishoitajan vapaapäivät

Nämä vapaat ne vasta saivat oman pään sekaisin. Omaishoitajalle kuuluu lain mukaan 2-3 vapaapäivää kuukaudessa. Eli virallista vapaata omasta lapsesta! Meidän tilanteessa tässä ja nyt tämä kuulostaa ja tuntuu vielä aivan hassulta, mutta varmasti tarve vapaisiin konkretisoituu tulevaisuudessa joskus, riippuen toki miten tilanteemme etenee.

Vapaiden järjestämiseksi tässä ollaankin nyt pähkäilty, mitä niiden kanssa tehtäisiin. Mahdollisuuksia on useampia, ottaa tilapäistä hoitoapua kunnalta tai käyttää palveluntarjoajarekisteriä palveluseteleillä. Tai tuuraaja voi olla myös joku läheinen tai tuttu henkilö.

Erityislapsiarkeen kuuluu paljon kaikenlaista byrokratiaa

Tukia, lupia, lomia, kuntoutusta, terapiaa.. ja kaikki pitää osata hakea oikeassa järjestyksessä. Kaikenlaista on meillä juuri nyt meneillään. Olen päässyt jo laatimaan oikaisuvaatimustakin kuntoutuspäätöksistä, kun haettua terapiaa ei myönnetty jokaisen lasta hoitaneen asiantuntijan vahvasta suosituksesta huolimatta.
Täytyy sanoa että aikamoista pyöritystä voi olla erityinen arki byrokratian rattaissa, vaikka muuten elämä olisikin tasaista ja arki niin sanotusti hallinnassa.

Elämä se tahtoo yllättää jollain tavoin, aina uudelleen!
Tällä hetkellä teen oman siis omaa Unelmaduunia yhä useammalla tittelillä;
Omaishoitaja | Virtuaaliassari | Viestintäassari | Bloggaaja | Vaikuttaja | Web Designer | Kotiäiti
.. mitä vielä laitettaisiin lisäksi? 🙂

Lue myös:
Meidän erityinen arki

Seuraa Instagramissa tai Facebookissa

Jaa juttu:

(7) Kommentit

  1. […] Oman lapsen omaishoitajaksi […]

  2. […] ihmisten kanssa olemisesta ja keskusteluista, mutta työssä viihtymiseen en tarvitse niitä. Nykyisessä elämäntilanteessani itsenäinen ja omaan tahtiin suoritettava työ onkin enemmän kuin […]

  3. […] koska olen ollut kotiäitinä niin kauan, ja tavallaan tietty edelleenkin olen koska olen myös omaishoitaja nuorimmalle pojallemme, joka on erityislapsi. Kuitenkin se, että saan nyt arkipäivisin täysin omaa rauhaa töille ja […]

  4. […] Tällä hetkellä olen jonkinlaisessa murrosvaiheessa mitä tulee kotona työskentelyyn. Nyt kun olen saanut pitkästä aikaa maistaa vähän omaa rauhaa päivisin, niin mielessäni on alkanut pyöriä kaikenlaisia ideoita siitä, mitä vielä tekisin tulevaisuudessa työkseni. Voisin jopa käydä päivätöissäkin, kunhan työpaikka olisi lähellä kotia ja työ sopisi arkeeni omaishoitajana ja erityislapsen äitinä. […]

  5. […] yhteiskunnan tuen turvin, niin olenko minä sitten osa-aikainen kotiäiti? Nuorin poikamme, jonka omaishoitaja olen, on kotona kokonaan 3 päivää viikossa muuten iltapäivistä alkaen arkisin. Keskimmäinen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *