Onnellisuus vaikuttaa olevan jotakin, mitä me tavoittelemme koko ajan lisää. Ainakin useimmat meistä. Aina pitää olla jotakin enemmän, jotakin uutta, jotta olisin onnellinen. Mutta riittääkö se ”jokin” koskaan?
Olen huomannut, että aina kun asetan elämässä jotakin sellaisia tavoitteita joiden saavuttamisen jälkeen kuvittelen olevani onnellinen, en lopulta ole yhtään sen onnellisempi kuin aiemmin. Voisi jopa sanoa, että olo on tyhjempi siinä kohtaa, kun on saavuttanut jonkin asian eikä enää tarvitse ponnistella sitä kohti. Onni ei siis voi omassa maailmassani olla jotakin saavutettavissa olevaa.
En voi väittää vastaan siihen, etteikö raha ja materia toisi omalla tavallaan onnea. Kun on paljon tai tarpeeksi rahaa ja taloudellista turvaa, elämä on siltä osin helpompaa. Mutta perimmäistä onnea ei raha tuo. Viime aikoina telkevisiossakin on pyörinyt Rikkaat ja rahattomat -ohjelma, joka on tämän todistanut aika hyvin. Raha helpottaa elämää, mutta sillä ei saa rakastavaa perhettä, eikä pysyvää terveyttä.
Mitä onnellisuus on?
Luulen että onnellisuus on pysyvä tunne, jota meidän on vain usein vaikea tunnistaa. Sellainen tunne, joka syntyy kun tunnemme jostakin asiasta merkityksellisyyttä. Olet huomannut että välillä sitä pitää muistuttaa itselleen, mistä on onnellinen koska sellaiset tuntuvat onnen puuskat eivät kestä kauan varmaan kenelläkään. Olen itse onnellinen perheestä, terveydestä, kodista, työstä, monen monista onnistumisista joita tulee joka päivä.. Ja saan näistä asioista merkitystä elämään. En vaan muista näitä hyviä asioita huonoina päivinä!
Onni kumpuaa ehkä motivaatiosta. Ilman motivaatiota meitä ei huvita mikään, ja siten hyvän olon, onnen ja innon tunteet ovat hyvin vähissä. Kun on motivaatiota, tekemisestä syntyy myös merkityksellisyyden tunnetta. Tunne, että olen tärkeä tai tekemiselläni on merkitystä muillekin.
Miten tavoitella onnellisuuden tunnetta ”oikein”?
Taloudelliset ja materialistiset tavoitteet ja unelmat ovat ok elämässä. Niistä syntyy hyviä hetkiä ja kokemuksia sekä turvallisuutta. Mutta miten jahdata onnea siellä taustalla?
Kun onneton olo yrittää vallata mielen ja kaipaat mielen boostausta, kokeile pohtia seuraavia kysymyksiä:
- Mitkä asiat sinulla ovat hyvin? Siinä on ensimmäinen lista asioita, mihin olla tyytyväinen.
- Mistä tekemisesta saat hyvää oloa? Varaa aikaa sille, säännöllisesti.
- Mistä saat motivaatiota?
- Jos edessä on jotakin työtä tai muuta pakollista tehtävää jotka eivät motivoi yhtään, voisitko palkita itsesi kun olet urakasta selvinnyt?
- Tylsien ja ei-innostavien tehtävien kohdalla mieti, kenelle on hyötyä (ja mitä hyötyä) siitä että teet asian? Motivoisiko se eteenpäin?
Ulkoilu ja aivojen lepo ovat ensiapu väsyneen mielen ensiapua
Silloin, kun oma pääni tuntuu tyhjältä ja motivaation puute sekä tyhjyyden tunne meinaa iskeä, lähden ulkoilemaan. Olipa mieltä painava asia tai uupumisen tunne miten kova tahansa, ulkoilu keventää mieltä vaikka se ei kerralla korjaisikaan kaikkia huolia. Raikkaassa ulkoilmassa keho saa happitankkausta ja uutta virtaa, varsinkin uuvuttavat tietokonetyöskentelyn täyteisen viikon päätteeksi. Hyvin usein myö pelkkä yön yli nukkuminen auttaa, ja aamulla asiat näkyy jo aivan eri näkökulmasta – ja kirkkaammasta sellaisesta – kuin illalla.
Onni löytyy tästä ja nyt. Omasta mielestä. Etsi se. <3
Lue myös
- Miksi me haluamme aina vain enemmän?
- 5 tapaa saavuttaa onnellinen arki
- Ole itsesi paras ystävä
- Pitkän parisuhteen hassuja kompromisseja
[…] Miten olla onnellinen? […]