Koti

Haasteena kiivin kasvatus siemenestä

Olen haaveillut kasvattavani hedelmiä siemenistä ja tutkinutkin paljon sitä, minkä näköisiä kasveja mistäkin hedelmästä kasvaa. Mikä onkaan sen mukavampaa, kuin onnistua kasvattamaan huonekasvit alusta alkaen itse! Siementen hankkiminen vaikka pienestäkin lähikaupasta käy hedelmien kautta.

Ensimmäiset hedelmän kasvatus -kokeiluni ovat liittyneet appelsiinin kasvattamiseen, huonolla lopputuloksella. Joskus minulla oli jopa useamman vuoden pieni appesiini kasvamassa, mutta sen kasvu pysähtyi jossain kohtaa, ja sitten unohdin kastelun totaalisesti ja taimi kuoli. Ehkä vielä joskus kokeilen uudelleen!

Tuoreempi onnistunut kokeilu liittyy avokadon kasvattamiseen siemenestä. Nämä kaksi avokadoa kasvavat vauhdilla vielä kolmen vuoden jälkeenkin.

Miksi kasvattaa juuri kiivi?

Totesin monia eri vaihtoehtoja punnitessani, että kiivin kasvatus kuulosti helpolta. Kiivi poikkeaa lisäksi ulkonäöltään monista muista hedelmäkasveista, sillä se on köynnös. En todellakaan tiedä, sopiiko köynnös jonnekin meillä mutta katsotaan! Minulle tuli jopa mieleen, että jos onnistuisin kasvattamaan useamman kiivin alkuun, niin voisin antaa taimia lahjaksi. Meidän lähikaupassa ei ole suurta hedelmävalikoimaa, joten kiivi oli senkin mukaan helppo valinta.

Näin kiivin kasvattaminen onnistui

Luin jostakin että kiivin tai minkä tahansa hedelmän, jota aikoo kasvattaa, pitäisi olla luomua. En tiedä pitääkö tämä paikkansa, mutta en löytänyt luomukiivejä kun tähän lähdin. Ostin niitä mitä kaupasta löytyi.

Kiivin kasvatuksen alkuvaiheet

  1. Kaivoin kiivistä siemenet pois ja huuhtelin niitä vedellä useaan otteeseen poistaen suurimman osan hedelmälihasta. Laitoin siemenet talouspaperin väliin lautaselle ja kastelin paperin täysin märäksi, ja sitten laitoin vielä tuorekelmun lautasen ympärille niin, että paperi ja siemenet ovat tiiviisti vasten lautasta. Siemenet saisivat nyt pehmetä ja alkaa itää tässä asetelmassa ensin.

    Vaihtoehto: Siemeniä ei ole pakko esi-idättää ensin poissa mullasta, ne voi laittaa myös suoraan multaan, kunhan mullan pitää koko ajan hyvin kosteana (ruukun voi peittää vaikka kelmulla). Tein eri tavalla, jotta näin moniko siemenistä alkaa itää. Lähes kaikki alkoivat!
  2. Seurasin siemeniä päivittäin. Jos näytti siltä, että paperi alkoi kuivahtaa, kastelin sen uusiksi ja laitoin kelmun takaisin päälle. Muutaman kerran huuhtelin siemeniä lisää, koska niihin oli jäänyt hedelmälihaa, joka olisi alkanut muuten homehtua.
  3. Kahden viikon jälkeen alkoi näyttää siltä, että useampi siemen alkaa haljeta. Pian osasta siemeniä pilkistikin ulos pieni itu. Tässä kohtaa siirsin parhaimman näköiset siemenet (joissa selkeää itämisen alkua) multaan. Minulta puuttui kunnon ruukut joten pakasterasiat ajoivat asian. Tein rasioihin reikiä pohjaan. Siemenet menivät siis multaan, jonka jälkeen kastelin mullan hyvin kosteaksi (niin että osa mullasta kellui alkuun). Sitten vielä jälleen tuorekelmua rasioiden päälle.
  4. Noin viikon päästä edellisestä alkoikin rasioissa näkyä jo taimen alkuja! Jippii! Odotan vielä, että taimet kasvavat joitakin senttejä, ennen kunnon ruukkuihin siirtämistä.
  5. Valosta: Luin muutamasta lähteestä, että kiivin kasvattamiseen olisi lisävalo tarpeellista. En tiedä onko tuossa perää; itse en toistaiseksi ole käyttänyt mitään kasvilamppua tms. apuna, vaan siemenet ja taimet ovat olleet koko ajan meidän keittiön valoisimmalla ikkunalla. Jatkossa kenties nähdään, riittääkö Suomen kevään ja kesän luonnonvalo.

Kiivin kasvatus kuvina

Kiivin siemenet olivat alkupäivinä vain näin, kunnes siirsin ne kostean talouspaperin väliin (kosteus säilyi paremmin). Puhdistin siemeniä muutaman kerran tämän jälkeen lisää.
Kiivin siemenet heräsivät eloon:) Tässä kohtaa en vielä siirtänyt heitä multaan, vaihdoin vaan kostean paperin uuteen.
Noin kahden viikon jälkeen kiivin siemenissä alkoi näkyä enemmän elon merkkejä; osa halkeili, osasta alkoi työntyä ulos itua.
Siirsin itäneet siemenet pakasterasioihin, joiden pohjaan tein reikiä. Mikä vaan kippo/ruukku käy tähän, en vaan itse löytänyt meiltä muuta. 🙂 Mullan on tärkeä pysyä hyvin kosteana, joten vedin tuorekelmut näidenkin päälle.
Vettä runsaasti, tuorekelmua päälle ja reikiä kelmuun. Näin pienet kiivin siementen idut jäivät pohtimaan, jatkaako kasvuaan:)
Jaoin itse kaikki parhaan näköiset, vähän itäneet siemenet kolmeen kippoon tasaisesti.
Viikon jälkeen siitä, kun siirsin pienet idut multaan alkoi näkyä kunnon itämistä ja taimia.
Nyt vaan täytyy pitää multa kosteana ja antaa taimille valoa paljon!

Palaan tähän aiheeseen vielä lisää hieman myöhemmin, kun kiivin taimet ovat kasvaneet lisää. En malta odottaa, millainen köynnös niistä kehittyy!

Lue lisää kasvien kasvattamisesta

Jaa juttu:

(2) Kommentit

  1. […] Haasteena kiivin kasvatus siemenestä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *