Kaikki meistä ovat toimineet joskus osana jotain tiimiä. Tiimejä muodostuu tietysti ainakin työpaikalla, sattuman ja käytännön kautta tai suunnitellusti. Tiimejä muodostuu myös harrastuksissa. Kotonakin meistä useilla on oma ”kotitiimi”. Hyvin harva meistä elää arkista elämäänsä ilman yhtäkään tiimiä.
No mitäs sitten, vaikka olemassa on tiimejä? No sitä, että tiimeissä aina sattuu ja tapahtuu. Me kaikki ihmiset olemme keskenään niin ihanan erilaisia, että koskaan yhdessä tekeminen ei voi olla täydellisen harmonista tanssia, jossa kaikki myötäilisivät toisiaan ja olisivat samaa mieltä keskenään. Tulisiko silloin edes mistään yhtään mitään, jos kenelläkään ei olisi omaa mielipidettä mistään – tuskinpa. Ei varmaan saataisi aikaan kunnollisia päätöksiä tai ainakaan hyviä sellaisia.
Mitä on tiimityö?
Kuten todettu, on olemassa tiimejä ja kaikki ovat toisinaan osa jotakin tiimiä. Mitä sitten on todellinen tiimityö? Onko se sitä, että ryhmä ihmisiä tekee jotakin samassa tilassa? Vai onko se sitä, että ryhmä ihmisiä tekee samaa asiaa samassa paikassa? Oikea tiimityö ei taida olla kumpaakaan edellisistä. Ryhmä ihmisiä jossakin ei ole tiimi, se on vain ryhmä ihmisiä! Eikä tiimiä muodostu ryhmästä ihmisiä sillä, että heille vain sanotaan ”te olette nyt tiimi”. Tiimistä voidaan puhua ehkäpä vasta sitten, kun tämä ryhmä ihmisiä on vuorovaikutuksessa keskenään, ja kun heillä on lisäksi yhdessä päätetty yhteinen tavoite joistakin asioista, sekä yhteisiä pelisääntöjä siitä, miten näihin tavoitteisiin päästään. Toki paljon muutakin tarvitaan tiimityön onnistumiseksi.
Haluaisitko oppia kehittämään tiimejä?
Jos olet joskus tehnyt työtä tiimin vetäjän tai projektin vetäjän roolissa tai vaikkapa jonkin vapaa-ajan harrastuksen kautta, olet varmasti törmännyt myös tiimien haasteisiin. Aina joukosta löytyy vähintään yksi, joka laittaa jossain asiassa vastaan (ja niin pitääkin laittaa vähän vastaan!). Tai sitten joukossa on se joku, joka yrittää selvitä vähemmällä työllä. Ehkäpä tiedät myös hänet, joka ei haluaisi tehdä yhteistyötä, vaan pyrkii vain tekemään oman työnsä. Voi olla, että samassa joukossa on kaikkia edellisiä enemmän tai vähemmän haasteellisia tiimin jäseniä, sekä niitä hyviäkin joukkuepelaajia. Miten saada kaikki tekemään yhdessä työtä, kohti yhteisiä päämääriä?
Tutustu vaikuttavaan tiimityön verkkokoulutukseen
Suosittelen tutustumaan Tiimicoachingin perusteet -verkkokoulutukseen, jonka on kehittänyt johtoryhmien ja esihenkilöiden valmennusyritys, BoMentis Oy. Tässä koulutuksessa pääset sukeltamaan tiimicoachingin perusteisiin, tiimityön ytimeen ja siihen, miten voit vaikuttaa tiimityön onnistumiseen ja osallistaa tiimin jäseniä yhteistyöhön coachingin avulla. Koulutukseen voi osallistua kuka tahansa tiimityöstä ja tiimin johtamisesta vähääkään kiinnostunut henkilö, työroolista riippumatta.
Tiimicoachingin perusteet -verkkokoulutus toteutetaan kokonaan verkossa ja se kestää 2 kuukautta. Koulutuksen jälkeen sinulla on takataskussa syvempi ymmärrys tiimien dynamiikasta ja kourallinen vaikuttavia työkaluja, joiden avulla lähteä ratkaisemaan tiimien haasteita sekä osallistamaan tiimin jäseniä keskinäiseen yhteistyöhön ja menestykseen – YHDESSÄ. Koulutuksen hinta on 340 € (+alv). Tutustu koulutukseen täällä.
Miksi suosittelen tätä koulutusta
Suosittelen tätä koulutusta tietysti ensi sijaisesti siksi että olen työskennellyt tässä valmennusyrityksessä osana yrittäjyyttäni jo yli 13 vuotta. BoMentis ja sen valmentajat sekä heidän osaamisensa ovat huippuluokkaa, ja sen ovat todistaneet jo 20 vuoden ajan lukemattomat suomalaiset yritykset.
Toiseksi, olen nähnyt työvuosieni aikana hyvin monia erilaisia tiimejä ja yrityskulttuureja ja todennut, että aina on parantamisen varaa – ihan jokaisessa tiimissä, esihenkilössä kuin tiimin vetäjässä ja tietysti tiimien jäsenissäkin. Aina joku mättää, toisissa paikoissa enemmän ja toisissa vähemmän. Enkä väitä, että olisin itse täydellinen. Välillä se olen minä joka ”mättää”. (:
Unelmoin siitä, että jonain päivänä ainakin edes kaikilla jollain tavalla vetovastuun omaavilla ihmisillä olisi työelämässä perustiedot ja -taidot ihmisten valmentamisesta tiimeissä ja työelämässä yleensäkin. Kuilujen eri työroolien välillä pitäisi laskea matalammiksi edelleen, ja perinteisen (vanhanaikaisen) käskyttämis-johtajuuskulttuurin haihtua pois. Ihmisten tulisi tehdä enemmän YHTEISTÄ työtä, minun työn ja minun tehtävien ja minun saavutusten sijaan. Lähde säkin oppimaan tätä!
Vielä yksi juttu sinulle, joka tiesit jo kaiken edellisen! Jos olet jo kokenut konkari tiimien johtamisessa, mutta kuvittelit löytäväsi tästä blogista jotakin, mistä oikeasti oppisit lisää, niin tutustu Systemic Team Coach -koulutukseen, joka on tie ammattimaiseksi tiimivalmentajaksi!
[…] Haluaisitko oppia tiimityöskentelyn ammattilaiseksi? […]