Miten sinä koet teeman ’palautuminen’? Mitä se syvimmiltään tarkoittaa?
Olen aina miettimättä sen enempää olettanut palautumisen olevan lepäämistä ja sitä työelämän ulkopuolista aikaa. Siellä kerään voimia, ja keskityn muuhun elämään että jaksan taas töissä. Miten monen olenkaan kuullut ja ymmärtänyt ajattelevan samoin myös.
Kysymys:
Miksi työtä on ikään kuin ”pakko” vaan ”jaksaa tehdä”? Mitäpä jos työ, velvoitteet, arkiset rutiinit eivät olisikaan vain pakollisia pahoja joista pitää aina erikseen palautua – vaan voisimme palautua, juhlia elämää ja voida hyvin missä ja milloin tahansa? Miksi näin ei voisi olla?
Jos työ on ikävää – vaihda se!
Lähes kaikki meistä valittavat joskus työstään, pomostaan, työkaveristaan tai työpaikan ilmapiiristä. Nämä ovat asia erikseen palautumisen teemasta, mutta eikö ole selvää että olipa mikä tahansa se elämän haaste tai ongelma, niin jos et itse tee asialle jotain, mikään ei muutu? Toisia ihmisiä siellä työpaikalla ei voi tietenkään muuttaa syvimmiltään, mutta suunsa voi avata aina. Jos se ei auta, vaihda maisemaa. Se ei ole aina nopeasti tehtävissä, mutta mahdollista!
Miten palautua?
Palautumisen taidossa saattaa piileä ydinresepti hyvinvointiin ja tasapainoisempaan elämään. Hyvin perinteisesti tuntuu siltä, että me aina pyrimme erittelemään työelämän irti muusta elämästä, ja sitten näiden kahden elämän välillä tasapainottelu on hankalaa ja ahdistavaa.
Lopetetaan kahden eri elämän elämäminen ja eletään vain yhtä – jooko? Asiat yksinkertaistuvat näin melko paljon. Työ on osa elämää ja osa arkea – mutta se on ihan sitä samaa elämää mitä elämme kotonakin. Töitä ei silti tarvitse viedä kotiin (ellei toimi yrittäjänä kotona kuten minä). Mutta yksi ja sama elämä on kyseessä!
Palautua voi ihan joka paikassa ja missä tahansa, ei ainoastaan kotona tai lomalla levätessä. Aivot eivät toimi niin. Oleellista on, että oppii kuuntelemaan oman kehon viestejä ja vastaamaan niihin, palautuen vaikka monta kertaa työpäivän aikana tai perusarjessa. Aivomme ja hermostomme eivät taida syvimmiltään välittää siitä, ollaanko töissä vai kotona – silloin kun palautuminen on tarpeen, sille on annettava oma aikansa.