Oletko äiti, joka haluaisi tehdä töitä kotoa käsin? Ehkä haluat olla enemmän läsnä lapsillesi, säästää rahaa ja aikaa tai nauttia joustavammasta aikataulusta. Tai ehkä olet kyllästynyt nykyiseen työhösi ja kaipaat vaihtelua, ja että saat itse vaikuttaa enemmän siihen mitä ja milloin teet. Mikä tahansa syy onkin, kotona tehtävät työt äideille ovat mahdollisia ja monipuolisia.
Kun tulin itse äidiksi reilu 17 vuotta sitten, kävin läpi paljon ristiriitaisia tunteita liittyen äitiyden, perheen ja työelämän yhdistämiseen. Miten voisin olla kaikissa näissä arjen osa-alueissa hyvä, jaksaa hyvin ja pitää siitä mitä teen? Lopulta päätin jäädä kotiin hoitamaan lastani ja yhdistää siihen työn – jonkun oikean työn, niin että en jäisi tukien varaan ja saisin oikeaa palkkaa vaikka olenkin kotona. Sitkeä etsiminen ja päättäväisyys lopulta palkittiin, ja sillä tiellä olen edelleenkin, vaikka viime aikoina tosin olenkin alkanut haaveilemaan jo muuallakin kuin vain kokona työskentelystä.
Vinkit – näin löydät sinulle sopivan kotona tehtävän työn
- Mieti, mitä osaat ja mistä pidät.
Kotona tehtävät työt äideille voivat olla mitä vain, kunhan sinulla on tietokone ja nettiyhteys. Voit esimerkiksi kirjoittaa tekstejä, suunnitella grafiikkaa, toteuttaa digimarkkinointia, opettaa kieliä, myydä tuotteita, hoitaa asiakaspalvelua, toimia konsulttina tai tehdä tutkimusta. Mieti, mitä taitoja sinulla on ja mitä haluaisit oppia lisää. Tee lista asioista ja aloista, joista olet kiinnostunut ja joista nautit. - Selvitä, millaisia etätyöpaikkoja on tarjolla.
Kun tiedät, millaista työtä haluat tehdä, voit alkaa etsiä sopivia työpaikkoja. Voit käyttää erilaisia työnhakusivustoja, kuten Duunitori tai Indeed, joissa voit hakea etätyöpaikkoja hakusanalla ”kotoa käsin” tai ”etätyö”. Voit myös seurata erilaisia Facebook-ryhmiä, joissa jaetaan vinkkejä etätyömahdollisuuksista. Lisäksi voit luoda oman profiilin freelancer-sivustoille, kuten Upwork tai Fiverr, joissa voit tarjota osaamistasi eri asiakkaille. Voit listata myös niitä työpaikkoja, joita voisi käytänössä tehdä etänä vaikka työpaikkailmoituksessa ei etätyömahdollisuutta mainittaisikaan. - Tee hyvä työhakemus ja CV.
Kun löydät kiinnostavan etätyöpaikan, sinun pitää vakuuttaa työnantaja siitä, että olet paras valinta tehtävään. Tee siis huolellinen työhakemus ja CV, jossa kerrot osaamisestasi, kokemuksestasi ja motivaatiostasi. Muista myös korostaa etätyöskentelyn etuja, kuten joustavuutta, tehokkuutta ja itsenäisyyttä. Voit myös lisätä hakemukseesi linkkejä aiempiin töihisi tai portfolioosi, jos sellainen on. Älä tee työhakemusten tyypillisiä virheitä ja jätä hakemustasi vain muutaman lauseen pituiseksi. Liitä aina mukaan myös CV! Mikäli haaveilet yrittäjyydestä, voit kertoa myös olevasi valmis laskuttamaan työstäsi. Laskuttamisen voit aloittaa helposti ilman omaa yritystä kevytyrittäjänä. - Auta työnantajia tutustumaan sinuun ja löytämään sinut! Varmista, että työnanataja löytää sinut myös somesta, vähintään Linkedinistä, joka on työmaailmaan keskittynyt somealusta.
- Valmistaudu haastatteluun. Jos pääset haastatteluun, se on hyvä merkki siitä, että olet kiinnostava ehdokas. Valmistaudu haastatteluun etukäteen miettimällä mahdollisia kysymyksiä ja vastauksia niihin. Harjoittele myös esittelemään itsesi ja kertomaan, miksi haluat tehdä etätyötä.
- Ole aktiivinen ja verkostoidu. Kotona tehtävät työt äideille voivat olla haastavia löytää, joten sinun kannattaa olla aktiivinen ja verkostoitua muiden etätyöläisten kanssa. Voit esimerkiksi liittyä erilaisiin etätyöyhteisöihin, kuten [Etätyöakatemia] tai [Etätyöläisten klubi], joissa voit saada tukea, neuvoja ja kontakteja. Linkedin on yksi ihan pro paikka jakaa osaamisestaan tietoa muille ja sieltä muuten löytyy paljon etätyöpaikkojakin, myös kansainsvälisiä sellaisia!
Lopulta ainoa, mitä tarvitset oman näköisen työn ja arjen luomiseen, on usko omaan itseesi.
Tee päätös, aseta päämäärä ja etsi rohkeasti unelmiesi työtä. Sinnikkyys palkitaan lopulta!