Digiyrittäjyys Etätyö

Voiko etänä tehdä muka oikeaa työtä?

Olen tehnyt etätyötä jo ainakin 15 vuotta ja vielä kauemmin töitä yrittäjänä. Välillä saan silti yhä osakseni epäilyjä siitä, onko etätyö tai digimarkkinointi kotoa käsin oikeaa työtä. Kuulen ihmettelyjä kuten: ”Miten voit oikeasti keskittyä?” tai ”Eikö olisi parempi mennä oikeisiin töihin työpaikalle, jotta tuntisit tekeväsi jotain todellista?” Nämä kysymykset ovat melko hupaisia, mutta ymmärrän niiden taustalla olevan epävarmuuden ja uteliaisuuden.

Mitä on oikea työ?

Ennen kuin voidaan vastata kysymykseen, voiko etänä tehdä oikeaa työtä, on hyvä miettiä, mitä oikea työ oikein on. Onko se sitä, että istut toimistossa tai olet jossain muualla (kuin kotona) kahdeksasta neljään? Onko se fyysistä läsnäoloa vai onko kyse siitä, mitä saat aikaan? Jos tarkastellaan työn tuloksia, on helppo huomata, että etätyössä saavutetut tulokset voivat olla aivan yhtä merkittäviä kuin perinteisessä toimistotyössä – ja joskus jopa merkittävämpiä. Etänä voi tehdä nykyään mitä vain diilejä eli myyntiä, markkinoida, hoitaa asiakaspalvelua, toimistotehtäviä ja niin paljon kaikenlaista.

Etätyö ei ole enää mikään uusi ilmiö

Etätyö ei ole uusi keksintö, vaikka vasta viime vuosina se onkin noussut vahvasti esille. Muistan, kun aloitin etätyötä etsiessä työt kotoa käsin tosissaan yli 15 vuotta sitten, se oli vielä harvinaista ja herätti paljon kysymyksiä, tai ehkä paremmin sanottuna vastustusta. Aluksi koinkin melko paljon hankaluutta töiden löytämisessä.

Yksi suurimmista harhaluuloista on, että etätyö olisi jotenkin vähemmän tuottavaa. Totuus on, että kun työt on hyvin suunniteltu ja tiimityötä kehitetään ja tehdään yli välimatkojen tosissaan niin etätyöntekijä voi olla jopa tuottavampi kuin työntekijä toimistolla. Etätyö mahdollistaa itselleni joustavamman työskentelyn, jolloin voin järjestää työpäiväni niin, että olen parhaimmillani. Lisäksi ilman toimiston häiriötekijöitä, kuten (jossain tapauksissa) taukoamatonta puheensorinaa ja jatkuvia keskeytyksiä, voin keskittyä paremmin ja saada enemmän aikaan.

Luottamus ja itsensä johtaminen

Etätyö vaatii tietynlaista itsensä johtamista ja itsekuria. On osattava organisoida oma työnsä ja pidettävä kiinni aikatauluista ilman jatkuvaa valvontaa. Tämä on yksi syy siihen, miksi jotkut epäilevät etätyön tehokkuutta. Mutta todellisuudessa kyse on enemmänkin luottamuksesta ja kyvystä johtaa itseään. Kun nämä taidot ovat hallussa, etätyö voi olla erittäin palkitsevaa ja tehokasta. Erityisesti työnantajalta tämä järjestely vaatii totuttelua, jos se on uutta. Miten luottaa etätyöntekijään, ilman että pyrkii valvomaan ja varmistamaan asioiden kulkua koko ajan?

Kun mietin kysymystä ”voiko etänä tehdä muka oikeaa työtä?”, vastaus on yksiselitteinen: kyllä voi. Etätyö on oikeaa työtä siinä missä muutkin. Se vaatii ehkä hieman erilaista lähestymistapaa, mutta lopputulos voi olla aivan yhtä merkittävä – ellei merkittävämpi. Ja jos minulta kysytään, 15+ vuotta etätyötä puhuu puolestaan. Olen tehnyt lähes nuo kaikki vuodet töitä yrittäjänä, mutta osaa töistäni voi hyvin kuvata samanlaiseksi työsuhteeksi käytännössä kuin palkkatyö – päivittäistä ”etänä paikallaoloa” ja markkinoinnin suunnittelua, toteutusta ja tilanteiden ja projektien päivystämistä. Parhaimmat asiakkuudet ovat kestäneet yli 10 vuotta, enkä osaakaan niitä mieltää enää asiakassuhteiksi, ennemminkin työsuhteiksi.

Joten, jos joskus mietit, onko etätyö oikeaa työtä, muista että tärkeintä on tulokset, ei fyysinen läsnäolo toimistolla. Etätyönä voi tehdä monenlaista ja ehkäpä tässä ajassa suurimmat epäilykset ovatkin alkaneet kääntyä vain tietynlaisia etätöitä kohtaan. Esimerkiksi somevaikuttajia ja bloggaajia kohtaan nousee toisinaan julkisuudessakin esiin epäilyksiä, tekevätkö he oikeaa työtä ja miten he sillä oikein tienaavat. Olipa se etätyö mitä vaan, niin jos siitä tulee tuloja joilla voi elättää itsensä ja joku maksaa työn tuloksesta sinulle jotain, on se silloin ihka oikeaa työtä.

Mitä etätyönä voi tehdä, tässä muutamia aiempia vinkkejäni

Jaa juttu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *