Digiyrittäjyys Etätyö

Vinkkejä etätyöstä haaveileville

Saan usein kyselyjä blogieni kautta siitä, miten löytää etätyötä tai mitä työtä voisi alkaa tehdä kotoa käsin. Monet haluavat tietää, mistä kannattaisi aloittaa tai miten omaa osaamistaan voisi hyödyntää paremmin etätyön maailmassa. Olen todella pahoillani, etten ole ehtinyt vastata kaikkiin viesteihin yksitellen. Siksi haluankin jakaa tässä muutamia kaikille sopivia vinkkejä etätyöstä haaveileville.

  1. Etsi avoimia työpaikkoja ja hae rohkeasti
    Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, mistä ylipäätään löytää etätyöpaikkoja. Tähän vastaus on yksinkertainen: etsi avoimia etätyöpaikkoja ja hae niihin! Verkossa on paljon sivustoja ja rekrytointipalveluita, joihin etätyömahdollisuudet on erikseen merkitty. Käytä hakusanoja, kuten ”etätyö”, ”kotoa käsin”, englanniksi taas ”remote work” tai ”work from home”, ja löydät monia erilaisia mahdollisuuksia eri aloilta. Työnhakua ei tarvitse tehdä sen monimutkaisemmaksi – tee hyvä hakemus, lähetä se ja ole valmis haastatteluihin.

  2. Mitä etätyötä voisi tehdä kotona?
    Moni kysyy myös, mitä etätyötä voisi kotona tehdä. Etätyömahdollisuuksia on nykyään valtavasti eri aloilla. Oikeastaan kaikki on tässäkin kiinni SINUSTA ja osaamisestasi sekä kiinnostuksen kohteistasi. Päätä ensin, mitä haluat tehdä ja sitten ota askelia sen suuntaan. Joskus lisäkoulutus voi olla tarpeen ennen kuin töitä löytyy. Tässä muutama idea:
    • Asiakaspalvelu: Monet yritykset palkkaavat asiakaspalvelijoita etätyöhön, ja työskentely voi olla joustavaa.
    • Toimistotyöt: Laskutus, reskontran hoito, tietokantojen ylläpitäminen, viestintä yms. onnistuu mainiosti etänäkin.
    • Virtuaaliassistentti: Yritykset ja yrittäjät kaipaavat usein apua hallinnollisissa tehtävissä, aikataulutuksessa ja sähköposteihin vastaamisessa.
    • Sisällöntuotanto: Jos kirjoittaminen on lähellä sydäntäsi, voit tarjota palveluita blogien, verkkotekstien tai somejulkaisujen kirjoittamiseen.
    • Käännöstyöt: Jos hallitset useita kieliä, käännöstyöt voivat olla oivallinen tapa ansaita kotona.
    • Graafinen suunnittelu: Suunnittelutöitä on helppo tehdä etänä, ja niistä on paljon kysyntää.

  3. Miten hakea etätyötä?
    Etätyöpaikkoihin voit hakea ihan kuten mihin vain muuhunkin työhön. Etsi etätöitä esimerkiksi Duunitorista, ja lähetä hakemus työpaikkailmoituksen ohjeiden mukaan. Huomaa kuitenkin, että varsinkinkin mielenkiintoisiin etätyöpaikkoihin on paljon hakijoita – voidaan puhua aina vähintään sadoista kilpailijoista. Hakemuksesi on se juttu millä luot ensi vaikutelman ja jäät mieleen.

    Olen työssäni päässyt tekemään myös työpaikkailmoituksia ja karsinut hakijoita. Yksi suurin virhe mitä työhakemuksissa olen nähnyt, on se että pahimmillaan ne sisältävät vain pari lausetta ja niistä puuttuu kokonaan cv. Joskus jopa kunnolliset yhteystiedot puuttuvat.
    ”Hei, tämä paikka kuulostaa mielenkiintoiselta ja kuulisin mielelläni lisää. Minulla on aika hyvät tietotekniikan taidot ja olen jonkun verran käyttänyt Canvaa. Terveisin Maija.”
    Houkuttelisiko tämän kaltainen hakemus sinua palkkaamaan heti tämän Maijan, tai edes kysymään häneltä mitään? En usko! Panosta siis oikeasti tekemiisi hakemuksiin. Kerro kuka ja millainen olet, miksi työpaikka on sinulle sopiva ja millaiset taidot/kokemus sinulla on siihen liittyen. Jos et osaa kaikkea, ilmaise oppimishalusi. Ja liitä cv aina mukaan.

  4. Haaveiletko yrittäjyydestä? Aloita kevytyrittäjänä.
    Jos taas etätyön sijaan haaveilet oman yrityksen perustamisesta, kevytyrittäjyys voi olla hyvä ja turvallinen tapa kokeilla siipiäsi. Kevytyrittäjänä voit tarjota palveluita ilman Y-tunnusta ja laskuttaa töistäsi palvelualustan kautta. Tämä tarkoittaa, että saat helposti hoidettua laskutuksen ja maksut ilman, että sinun tarvitsee heti perustaa omaa yritystä.

    Ennen aloittamista kannattaa miettiä, mitä palveluita haluaisit tarjota. Esimerkiksi graafinen suunnittelu, sisällöntuotanto, konsultointi tai vaikka assistenttipalvelut ovat suosittuja vaihtoehtoja. Kun olet päättänyt, mitä teet, avaa kevytyrittäjätili ja lähde markkinoimaan itseäsi!

  5. Miten markkinoit itseäsi kevytyrittäjänä?
    Toinen yleinen kysymys liittyy markkinointiin. Jos tarjoat palveluitasi, kuten assistenttipalvelua, sinun on itse markkinoitava osaamistasi ja löydettävä asiakkaasi. Kukaan ei tule hakemaan sinua kotisohvalta tai valitse sinua sattumalta – sinun täytyy kertoa maailmalle, mitä tarjoat ja miksi olet hyvä siinä. Tämä tarkoittaa verkostoitumista, aktiivista näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, verkkosivujen perustamista tai vaikka yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa.

    Älä pelkää markkinointia! Se voi tuntua aluksi haastavalta, mutta pienilläkin askelilla voi saada suuria tuloksia. Hyödynnä esimerkiksi LinkedIn-verkostoasi, mainosta paikallisissa yrittäjäryhmissä tai perusta vaikka oma Instagram-tili, jossa esittelet itsesi ja mitä teet sekä miten sinä asiat teet.

Etätyö ja yrittäjyys vaativat aktiivisuutta

Oli haaveenasi sitten perinteinen etätyö tai kevytyrittäjyys, on tärkeää muistaa, että kumpikin vaatii aktiivisuutta. Jos haet töitä, varmista, että lähetät hakemuksia säännöllisesti ja olet valmistautunut työhaastatteluihin. Jos taas päätät aloittaa kevytyrittäjänä, sinun tulee aktiivisesti markkinoida itseäsi ja hankkia asiakkaita – kukaan muu ei tee sitä puolestasi.

Etätyö ja yrittäjyys tarjoavat upean mahdollisuuden työskennellä omilla ehdoilla ja mistä tahansa, mutta niiden saavuttaminen vaatii rohkeutta, sinnikkyyttä ja hieman kärsivällisyyttä. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua eteenpäin matkallasi kohti unelmiesi etätyötä tai yrittäjyyttä!

Onnea matkaan!

Lue lisää

Jaa juttu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *