Hyvinvointi Terveys

Rautavarastot lopussa – selitys aivosumulle?

Päätin kerrankin käydä omin toimin tsekkauttamassa ferritiiniarvoni. Oloni on ollut kauan yhtä hassu kuin kuvakin yllä. Ihmeellinen aivosumu, väsymys, asioiden unohtelu, lihaskivut rasituksen jälkeen ja voimattomuus ovat olleet riesana niin kauan… vuosia jo. Olen selitellyt oireita sillä (joka varmasti pitää paikkansa myös) että saan nukuttua tosi harvoin kunnollisia yöunia nuorimman pojan erityishaasteiden takia. No mutta, tiesinkin sen että olen jo vuosi kausia kärsinyt anemiasta, syönyt aina jonkun aikaa rautavalmisteita ja sitten taas lopettanut. Nyt verikokeista ei oikeastaan yllätyksenä yhtään tullut se että ferritiiniarvo oli vaivaiset 9. Siis jopa alle viitearvojen, ei edes siellä viitearvojen alarajoilla.

Aloinkin sitten Googlettamaan oireita mitä tähän tilaan sopisi ja kas, kaikkea mitä sieltä vastaan tuli, löytyy itseltäkin. Mietin jopa ikuista tinnitustani (joka on enemmänkin huminaa), voisiko sen yhdistää anemiaan (tohtori Goolen mukaan voi)? Ihminen on niin monimutkainen otus että kaikki voi liittyä kaikkeen.

Suuntasin siis oitis apteekkiin hakemaan taas rautatablettejaa, siellä ohjeistettiin ensimmäiset 2 kuukautta ottamaan tabletti joka päivä ja sitten testata arvot uusiksi – ja jatkaa vielä hieman harvemmin tankkausta. Voi kun saisinkin jopa 2 kuukautta putkeen syötyä näitä valmisteita, valitettavasti tässä kohtaa se ongelma on aina tullut jossain kohtaa vastaan ja olen lopettanut, koska rautatabletit saavat närästystä aikaan ja vatsani on nykyään herkempi sappirakon poiston seurauksena kaikesta. Mitenköhän nyt selviän? Aion yrittää myös syödä monipuolisemmin ja toivoa että ravinnostakin saisin jatkossa sitä rautaa enemmän.

Helpointa ja parasta itselleni olisi varmasti vähentää reippaasti kahvin juontia. Kun kahvia juo liikaa, mitä varmasti teen, se vaikuttaa niin vatsaan, nesteytykseen, raudan ja muiden aineiden imeytymiseen.. ja mihinköhän muuhun. Mutta kun kahviaddiktio on pahinta luokkaa, mitä tehdä?! 😀

Aivosumu toivottavasti saa kyytiä kun nyt tiedän miten alarajoilla rautavarastojeni kanssa taas painin arjessa eteenpäin. Kannattaa käydä tsekkauttamassa tuo ferritiini aika-ajoin, varsinkin jos ikää on jo 40+/- tai lähelle. Tajusin siis ihan taannoin että Fimlabissa voi teettää omakustanteisesti verikokeita, en ollut tiennyt tätä! Tsekkautin myös samalla kilpirauhasarvot ja ehkä vielä myöhemmin joitain muitakin (mm. keliakiaan liittyviä veriarvoja voisi lisäksi itse tsekkauttaa). Olisin varmasti noihin saanut lähetteetkin hankittua mutta kun ei ollut aikaa varailla aikoja minnekään niin näin tällä kertaa!

Jaa juttu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *