Digiyrittäjyys Etätyö

Haaveiletko etätyöstä kotona?

Saan melko usein yhteydenottoja koskien etätyövinkkejä ja miten aloittaa etätyö kotona. Toisinaan minulta kysytään suoraan myös ihan hassuja, kuten että ”voisin aloittaa ne etätyöt, laitatko niitä tulemaan?!” Jaan siis blogeissani kyllä vinkkejä ja omia kokemuksiani etätyöstä, mutta valitettavasti minulla ei ole tarjota etätyötä nyt ainakaan toistaiseksi kenellekään.

Etätyö kotona, miten löytää etätyötä, mitä työtä voi tehdä etätyötä..

Nämä ovat varmaankin koko Suomen tasolla yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä hakukoneista. Moni haaveilee etätyöstä ja hakee kotoa tehtävää työtä, mutta vain harva valitettavasti hyvän työn saa. Osittain kysyntä taitaa ylittää tarjonnan Suomen tasolla, mutta uskon että haasteena on myös etätöihin hakevien taso – tai asenne, tai jokin pieni haaste siellä. Kokoan tähän kirjoitukseen yleisimmät havainnot, virheet ja vinkit joihin törmään tämän tästä, tai joita minulta kysytään.

Yleisimmät virheet etätyötä etsiessä

Olen toiminut itsekin työllistäjän roolissa etsiessäni yhteistyökumppanille joskus etätyöntekijää sekä aikoinaan etsiessäni itselleni assaria etätyöhön. Hakemuksia tuli joka kerralla useita satoja, mutta vain harvan hakemuksen päädyin lukemaan alusta loppuun tai vastaamaan hakijoille heti. Arvaatko miksi?

  1. Työhakemuksessa ei kerrota mitään itsestä, osaamisesta tai työhistoriasta.
    Sain joukoittain hakemuksia, joissa oli 1-2 lausetta, kuten ”Olen kiinnostunut tarjolla olevasta työstä. Olen aika hyvä tietokoneen kanssa, kuulen mielelläni lisää”. Innostuisitko sinä rekrytoijana tälläisestä hakemuksesta?
  2. Työhakemuksen teksti ei kohtaa tarjotun työn kanssa
    Ihanteellisesti työhakemuksessa keskitytään kertomaan niistä puolista itsessä ja omassa historiassa, jotka sopivat haettuun työhön. Vaikuttaa olevan yleistä, että samaa työhakemuspohjaa käytetään erilaisten työtehtävien hakemiseen. Valitettavasti tämä tapa voi toimia hakijaa vastaan, jos hakemuksessa mikään esitelty taito ei liity itse haettuun työhön olennaisesti.
  3. Työhakemuksen oikeinkirjoitus ontuu liikaa.
    Äidinkielen sääntöjen pilkulleen täydellinen osaaminen on harvoin vaatimuslistalla työpaikoissa, mutta kun selkeästi isoja kirjaimia, pisteitä ja kirjaimia puuttuu tekstistä, se karkottaa työhakemuksen lukijan heti. -> Tarkista tai tarkistuta hakemuksesi ennen lähettämistä!
  4. Perustelut puuttuu, miksi hakija olisi oikea valinta
    ”En ole ennen tehnyt xxx työtä mutta uskon että oppisin.” Ei valitettavasti riitä perusteluksi, miksi sinä olisit satojen joukosta oikea henkilö työhön. Jos osaaminen puuttuu, löytyisikö sinusta muita puolia, jotka sopisivat etätyöhön ja tarjottuun työnkuvaan?

Miten löytää etätyötä?

Etätyöpaikkojen löytäminen ei ole nykyään enää vaikeaa, mutta paikan saaminen satojen ja tuhansien kilpailijoiden joukosta on haastavaa. Erotu siis eduksesi ja ole valmis kehittämään itseäsi ja osaamistasi jotta voisit saada työpaikan! Harvalla työnantajalla on resursseja lähteä opettamaan alusta saakka työnkuvaa etänä, ellei kyseessä ole oppisopimus.

5 vinkkiä etätyön löytämiseen

  1. Päätä millaista työtä etsit? Mitä osaat tai missä haluaisit kehittyä?
    Mikä on sinun juttusi? Millaista työtä voisit historiasi huomioiden tehdä etätyönä? Ei kannata ajatella ”mitä vaan, mikä onnistuu” vaan katso pidemmälle – mikä sinua motivoi ja innostaa, missä voisit kehittyä lisää? Päätä ala tai työnkuva, ja tutki sitten millaisia töitä näissä on tarjolla.
  2. Varmista selustasi – miten sinä näyt somessa ja internetissä?
    Päivitä somekanasi (tai luo sellaiset) näyttämään, mikä sinua kiinnostaa, kuka olet ja että sinulla on intoa oman alasi etätyötä kohtaan! Rekrytoijat ovat kiinnostuneita myös hakijoiden somesta. Voit myös luoda blogin tai omat kotisivut, jos vaikka aiot tarjota osaamistasi kevytyrittäjänä.
  3. Etsi itsellesi sopivia etätyöpaikkoja
    Etätyöpaikkoja löytyy runsaasti esimerkiksi näistä portaaleista. Voit asettaa itsellesi hakuvahteja, jolloin saat ilmoitukset uusista paikoista sähköpostiisi.
    Duunitorin etätyöpaikat
    Oikotien etätyöpaikat
    Indeed -etätyöpaikat
    Jobly etätyöt
  4. Hae sopiviin etätyöpaikkoihin ja panosta tosissasi hakemuksiin!
  5. Harkitse myös palveluntarjoajana työskentelyä. Monia etätöitä voi tehdä myös laskuttaen töistä useita eri työnantajia. Lue vinkkejä kevytyrittäjyyteen täältä.

Etsitkö vain pienempää lisätienestiä kotoa käsin?

Jos täysiaikainen etätyö ei ole tavoitteenasi, vaan haaveilet ehkä pienestä lisätienestistä ja sinua kiinnostaa kokeilla erilaisia mahdollisia tapoja tienata netissä, kurkkaa nämä vinkit!

Lue myös

Jaa juttu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *